dimarts, 17 de març del 2009

Guerra Civil a Montcada i Reixac

El passat divendres al Cafè de Montcada una cinquantena de persones assistiren a la xerrada dels historiadors locals Maria del Puerto i Óscar Heredia sobre el que suposa la Guerra Civil al nostre municipi.

Per contextualitzar els convulsos anys 30, l'estudiós local Ricard Ramos va situar-nos a l'època, explicant la conflictivitat social, els pronunciamientos, el paper de l'exèrcit i l'església, l'importància dels sindicats...
Per la seva part la Maria i l'Óscar van explicar les pa
rticularitats de la Guerra Civil a Montcada: la pressa del poder per part de la CNT - FAI, l'incapacitat del govern per controlar la situació, els nombrosos controls que va organtizar el Comité de Milicies Antifeixistes per tot el municipi, així com els més de 1000 afusellats al cementiri de Montcada.
Al finalitzar la xerrada els assistents van inciar un torn d'intervencions explicant les seves vivències personals, reclamant la recuperació de la memòria històrica dels perdedors de la guerra o bé demanant que es crei i s'actualitzi un arxiu municipal digne.

Al finalitzar la xerrada es va informar que en breu es realitzarà una segona part d'aquesta xerrada on es parla de la lluita antifranquista al municipi.


Per saber més:

La xerrada sobre la Guerra Civil omple de gom a gom el Cafè de Montcada

Charla coloquio sobre la represión durante la Guerra Civil en Montcada